Evje og Hornnes, 13.08.2020

Har ferie. Eller, har egentlig ferie. Men sist lørdag opplevde jeg noe unikt og aldeles vidunderlig. Det er verdt en runde på tastaturet i skyggen, en torsdag ettermiddag i Evje og Hornnes kommune.

Av red.

Fotos: Linn Margrethe Skoie, Petter Sandell og Trond Henning Monan

__________________________________________________________________________________________________

Rundt påsketider, i midten av april – da alle holdt seg hjemme – dristet vi oss til å planlegge festival i skogen nord for Kristiansand. I utgangspunktet en komplett idiotisk idé, for på den tida var det kun lov å samle 20 personer utendørs og alle andre fysiske arrangementer var avlyst. Likefullt bega vi oss altså ut på det som skulle bli en reise som kulminerte i en uforglemmelig, liten festival ved Homevann, nord for KRS, lørdag 8. august 2020; Skrik i Skogen.

Homevann, sweet Homevann. Foto: Petter Sandell

Hvor starter man? Undertegnede gikk en runde med Mira og Ingunn i Dirty Old Town. Vi ble enige om å gjennomføre galskapen hvis vi fikk støtte fra Cultiva. Det fikk vi (takk, Cultiva!). Neste steg; En samling rundt bålet hos Trond Henning Monan (TH) på Homevann. Herlighetene måtte planlegges – hvem skulle spille og hvor mange hadde vi plass til på tunet?

Utsikten til Trond Henning. Foto: Trond henning Monan

Det viste seg ganske tidlig at far sjøl der oppe i skogen hadde forvillet seg ut på en snurr, en sen kveld i fjor høst. Han satt og så utover Homevann og drømte seg bort i festival-fantasier. Enden på visa ble at han sånn i 4-draget på morgenen sendte e-post til alle artister han kjente litt til og som han tenkte kunne passe inn i bildet han nå hadde på netthinna: En liten, eksklusiv festival «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu..». Som seg hør og bør, våkna han dagen derpå med en fylleangst verdig et helt fotballag etter seier i Champions League. Men: Han hadde fått svar fra to av de heldige e-post mottakerne, nemlig Tone Bringsdal og Torgeir Waldemar. Og begge to var absolutt klar for en sommer-fling med publikum på Homevann. 

Så vi startet der. 

Publikum bader i Homevann på årets varmeste dag. Foto: Petter Sandell

Men skal det bli festival, må man ha minst tre artister på plakaten og av en eller annen grunn, landet vi på Tønes. TH mintes en fuktig og ganske flau og klein natt på byen sist Tønes var på besøk i KRS – de hadde snakket om fugler, om hvordan det var å sitte og se utover Homevann i timesvis. På fiskeørn, musvåk og annet snadder for spesielt interesserte. Og så vidt TH kunne huske, ante han et snev av interesse i Tønes’ lure blikk. 

Herfra beveget vi oss videre til fase to. Undertegnede ringte samtlige artister og presenterte ideen. På dette tidspunktet hadde alle planlagte spillejobber blitt avlyst og ingen av dem hadde mottatt noe som var i nærheten av tilbud om festivaljobb sommeren 2020. Og selv om det var en smule skepsis å spore, var alle tre ganske fascinert av idéen. Hvorfor ikke, liksom?

Fase tre: Tone Bringsdal, Tønes og Torgeir Waldemar er gira. Men samtlige har folk som jobber med dem, bidrar til og tar seg av karrieren deres. Så undertegnede ringte både Linn, Eirik og Bjørnar. Og alle var med! Det var som i en drøm. For alle skjønner jo tegninga: Tre artister, 50 publikummere. Man kan jo ikke selge festivalbilletter til 2000 kroner stykket, Covid-19 eller ei. 

Festivalplakaten. Foto: Petter Sandell. Design: Ingunn B. Engen

Enden på booking-visa ble at alle artistene nærmest gikk for lut og kaldt Homevann. Eller, det vil si: De ble tilbudt honorarer som en ålreit betalt dag på jobb og vi lovet på tro og ære at vi skulle ta ekstremt godt vare på dem. 

Fase fire gikk unna på 10 sekunder. 50 billetter ble revet bort en fredag tidlig i mai. Senere, i juni, la vi ut 50 billetter til og i midten av juni åpnet Norge opp i mye større skala enn hva vi arrangører kunne forestille oss. Likevel solgte billettene ut på et par, små ettermiddagstimer. Det var altså duket for Skrik i Skogen – Sommerens beste mikrofestival!

Publikum begynner å komme til Homevann. Kohorter og sosial distanse på festival. Foto: Petter Sandell

Planleggingen gikk sin skeive gang gjennom sommeren. Vi sendte ut informasjon til artistene og til publikum. Lørdag 8. august – etter to dagers intens opprigg på tunet til TH – våknet vi på Homevann med sommerfugler i magen og med sommerens varmeste dag i monitor. Lydutstyr ble levert kl 11 av lydfar sjøl, Mike Moen, og ble kjørt inn på heia med 6-hjulingen til Stig, TH’s lillebror. Alle artistene ble kjørt fra Caledonien til skogen av Anne Marit. Pernille hadde allerede vært på plass i flere timer da artistene ankom til fots etter tjue minutters gange fra veien. Mer idyllisk anrettet backstage – mat skal man lete lenge etter, i alle fall langt inne på skauen, uten innlagt strøm og vann. 

Tone Bringsdal backstage. Foto: Petter Sandell

Men så var de på plass, hele hurven. Endre ordna med lyd og sørget for plettfrie lydprøver. Musikerne fikk hengt litt rundt, spiste litt, tok seg et bad fra brygga til TH. Og etter hvert låste de seg inne på hytta akkompagnert av Steffan og kamera hans – hva i huleste drev de på med der inne? Det fikk vi svaret på helt på tampen av kvelden..

Publikum er klare for festival. Foto:Petter Sandell

Fra klokken 15 og utover begynte de første publikummerne å piple ut fra busker og kratt – like blide som sola som hang på himmelen og gjorde Homevann lekkert og innbydende. Noen kom fra Vennesla, en gjeng fra Evje og Bygland. Et par kom hele veien fra Møre og Romsdal og både Mandalitter og KRS’ere gjorde sitt inntog sammen med bygdefolket: – Hva i huleste er det Trond Henning har funnet på nå da?! De måtte se det med egne øyne.  

Trond Henning Monan åpner ballet og Steffan Strandberg dokumenterer. Foto: Petter Sandell

18:00 var publikum godt etablert på tunet og TH plasserte seg godt til rette i stolen på scenen. Han ønsket velkommen og fortalte oss om livet i skogen og om bakgrunnen for hvorfor han ønsket å invitere publikum til audiens på Homevann. Deretter gikk det slag i slag fra den improviserte scenen vi bygde på høyden ved inngangen til festivalområdet: Torgeir Waldemar fyrte av hit på hit av sin selverklærte «sjølmords-country», Tone Bringsdal gløda om kapp med kveldssola og beviste nok en gang at hun er Norges svar på Emmylou Harris. Og sist, men ikke minst, Tønes – som for anledningen hadde med seg én av Norges beste gitarister og låtskrivere på scenen – Anne Lise Frøkedal. Det ble en ettermiddag og kveld fylt av gode minner, store øyeblikk og konserter vi aldri kommer til å glemme. 

Torgeir Waldemar er første artist ut på scenen. Foto: Linn Margrethe Skoie

..etterfulgt av Tone Bringsdal. Tidenes mest veloppdragne publikum? De fulgte i alle fall veldig godt med. Den berømte knappenåla.. Foto: Petter Sandell

Tønes og Anne Lise Frøkedal på scenen. Foto: Petter Sandell

I det Tønes og Anne Lise nærmet seg slutten av kveldens siste konsert, fikk vi et hint fra scenen om at noe var i gjære. Ettermiddags-seansen bak låste dører hadde musikerne brukt til å lære seg én av hver artists respektive låter og vi fikk til sist servert en solid dessert av Tønes’ «Indianara», Bringsdal’s «Under Oak» og Waldemar’s «I see the end» med alle musikerne på scenen. En solid og minneverdig avslutning som understreket eksklusiviteten og nivået på festivalens line-up.

Avslutningen. Fra venstre Tone Bringsdal, Anne Lise Frøkedal, Tønes og Torgeir Waldemar. For en gjeng, for en avslutning! Foto: Petter Sandell

Skrik i Skogen festivalen er ett av de morsomste prosjektene vi har begitt oss ut på og kanskje vår mest miljøvennlige og grønne festival noen sinne. Søndag morgen fant vi fire løse sneiper på tunet til TH. Ellers tok publikum stort sett med seg søppel, tomgods og utstyret de hadde med seg på heia. Og etter tilbakemeldingene fra publikummerne der oppe i skogen å dømme, er nok allerede det meste panta og resirkulert. 

Takk til artister, frivillige, Ticketmaster og ikke minst publikum for minnene og ikke minst til Trond Henning for en magisk festival i skogen!

Foto: Petter Sandell

Foto Petter Sandell

Foto: Linn Margrethe Skoie

Foto: Linn Margrethe Skoie

Foto: Linn Margrethe Skoie

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Petter Sandell

Foto: Linn Margrethe Skoie

Foto: Petter Sandell