SELVANGIVELSEN: JENS PETTER PETTERSEN

Hver høst er det duket for HATCH, Agder Kunstsenter og Bomuldsfabriken Kunsthall ARTendal inviterer seks nyutdannede kunstnere med tilknytning til Agder til å stille ut nye verk. Hatch 2020 passet som hånd i hanske til denne utgavens deadline, så vi fyrte avgårde et par spørsmål til én av årets bidragsytere, Jens Petter Pettersen. Jens Petter bor, jobber og studerer i Portland, Oregon.

Av Jan K. Transeth

Hva betyr det for deg å bli plukket ut som én av seks kunstnere til Hatch 2020?

– Er kult det, synes jeg driver med bra håndverk som er interessant for folk å se og som er verdt å stille ut.

Har så vidt fått med meg et par av bildene dine, og jeg fikk en umiddelbar kobling til Frode Gryttens «Gabba Gabba Hey!» hvor Gry Moursund har illustrert. Det dukker også opp andre assosiasjoner, til både Beat og annen kunst, som igjen får meg til å tenke at du er inne på noe universelt med uttrykket ditt. Hvor henter du inspirasjon?

– Rent uttrykksmessig liker jeg veldig godt maleriene til Henry Taylor. De ser raske ut, men er samtidig bearbeidet og fulle av tekstur. Noen av figurene i mine verker er basert på fotografier av Stephen Shore, William Eggleston, Diane Arbus + mange fler av de amerikanske fotografene på 60- og 70-tallet. Jeg har alltid vært tiltrukket av de. Det er en ‘kulhet’ i de som er blandet med en dyptpreget melankoli som er veldig spennende å utforske.

Jenm Petter i sitt atelier i Portland, Oregon. – Selv om det er litt hårete, er det fortsatt veldig gøy her og et ekstremt engasjement blant folk, sier han. Foto: Privat

Apropos Amerika. Du bor og jobber i USA om dagen. Fra en nordmanns perspektiv, hva tenker du om det nært forestående presidentvalget og opplever du at det preger amerikaneres hverdag på noen måte?

– Jeg vet ikke, eneste entusiasmen man ser for demokratene er i Instagramposter, alle vet at Biden er senil, men tør ikke si det. Litt sensovjet-stemning. Jeg ville uironisk stemt på Kanye.

Du opplever det altså slik at det egentlig ikke har noe å si hvem som okkuperer presidentembetet?

– Altså, jeg er ikke amerikaner, så jeg har ikke så mye jeg skulle sagt. Men, jeg har mange venner som føler det slik. De vet at både demokrater og republikanere kutter i offentlig støtte og går til krig på lik linje.

«Even Cowgirls Get The Blues» som kan oppleves på HATCH 2020. Jens Petter Pettersen

Ja, det ser vitterlig ut til at Amerika slik vi kjenner det er i ferd med å gå ut på dato. Hva tror du kommer etterpå?

– Jeg kan ikke spå noe som helst. Selv om det er litt hårete, er det fortsatt veldig gøy her og et ekstremt engasjement blant folk. Det kan hende ting ikke er så ekstremt annerledes her i forhold til andre steder, men man ser ting bare gjennom en slags hoverende europeisk linse. Uansett, jeg har ingen anelse haha!

Nytt verk: «PP Gateunder» Jens Petter Pettersen

Hehe, det er jo et jævlig stort spørsmål. Men gledelig å høre det er god stemning til tross for spennende tider. Takk for praten Jens Petter.

HATCH 2020 kan oppleves på Agder Kunstsenter til og med søndag 1. november.

Selvangivelsen: Jens Petter Pettersen er aktuell i forbindelse med HATCH2020