I morgen fredag slipper Daufødt debutplata, «1000 island». Brorparten av bandet er sørlendinger og Oh K-Town måtte selvsagt sjekke stemninga dagen før Dagen med vokalist, tekstforfatter og visuell artist, Annika Linn Verdal Homme. Og før vi visste ordet av det, tok praten vår en helomvending til Moria-leiren på Lesvos..

Av Red.

Hei albumdebutant Annika! Har du godfølelsen før plateslipp på fredag?

– Hallo!! Ganske mye godfølelse, men også litt nerver. Vet liksom ikke om det får mamma til å kjøre rett til Oslo for å hente meg hjem eller ei.

Haha! Har du ikke spilt singlene for henne?! Hun vet jo hva det går i og at du er relativt uforutsigbar?

Haha, joda! Ho har heldigvis blitt vant til meg på disse 22 årene! Likevel er jeg ganske sikker på at ho aldri har hørt en hel låt igjennom, så kanskje det ikke er noen fare likevel for å bli henta hjem. Nå er jeg mindre nervøs og har mer godfølelse!!!

Oh K-Town leverer – selv midt i uka. Haha! Har «1000 island» som skiva heter, på flatt jern i bakgrunnen her nå – det er rett på sak og rett i fleisen. Dere leker ikke butikk?

Haha, nei hva skal man si. Går det egentlig an å leke butikk med punk?? Det hadde vært fet å tjene litt penger.

Figure of speech. Og jeg ser den. Samtidig er det vel mange som hadde solgt bestemora si for den oppmerksomheten dere har blitt til del – spesielt fra bransjen. Dere har vel høvla gjennom det meste som finnes av bransjefestivaler nå, typ Vill Vill Vest, Trondheim Calling, Bylarm etc?

Haha! Sant. Vi har vært veldig heldige på den fronten og ja, rett og slett høvla gjennom bransjen. Litt flaks var det at vi fikk management, plateselskap og bookingselskap nesten rett før lockdown. Men liker jo å tro at det ikke bare er flaks, men at vi gjør noe riktig også! Vet ikke med deg men jeg synes det er jævla stas å tenke på at vår åttende gig noensinne var for et utsolgt Rockefeller! Som oppvarming for Honningbarna, men likevel hehe..

Kan absolutt bekrefte at det ikke bare er flaks, men en kombinasjon av hardt arbeid, fete låter og.. okei da, litt flaks Klart det er sjukt innafor å spille utsolgt Rockefeller tidlig i løpet!

Saken fortsetter under bildet.

Heile Daufødt og Annika i front. Foto: Brage Pedersen

Men du, jeg har rota litt rundt i tekstuniverset ditt. Freshe saker. Kan’ke du fortelle om tekstene dine?

Kuult. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Sånn er det i grunn også hver gang jeg skriver en låt. Noen kommer til etter et par runder med å tenke «hva bryr jeg meg eeegentlig om», mens andre er en slags prosessering av greier jeg kommer over på internett. Men jeg kan røpe at «ingenmannsland» er den eneste låta jeg har skrevet på under 10 minutt, og da skjelven av sinne og frustrasjon.

Her kan du se oss live OG lese teksten til «ingenmannsland»! Tenk.

Saaaaaaabla fett! Ok, bra. Jeg opplever deg som en kunstner som bruker det du ser og hører i omgivelsene, til inspirasjon. Hvilken sak brenner du mest for/ er mest forbanna på akkurat nå?

Det stemmer nok ganske bra! Akkurat nå er jeg ganske forbanna på regjeringa og tallet 50. Da med tanke på Moria. Jeg har, i likhet med svært mange andre, vært på Lesvos, men under svært privilegerte forhold på UiA sin «tredje campus» Metochi. Moria er ikke langt unna, men langt nok til at man klarer å ignorere det når man er der. Skammelig privilegie altså. Mitt løsningsforslag er at Kristiansand alene tar i mot like mange fra Moria, som folk som har besøkt Metochi på vegne av UiA. Hvis man skal argumentere med «kulturutveksling» kan det ikke bare gå den ene veien, der vi får spise feta-buffét og drikke vin til lunsj.

Når var du på Lesvos og Metochi-Campus? Opplevde du at Moria var et tema på den tiden?

I juni 2019. Det var et enormt tema for vår gruppe. Det var overveldende. Mest fordi at det var en konfrontasjon på privilegiene våre, samt en følelse av maktesløshet. Det var liksom ikke noe vi kunne gjøre mot denne uendelige urettferdigheten, siden det ligger enorme politiske krefter i grunn. Man er jo bare en maur med meninger i forhold.

Dro dere bort til leiren under oppholdet?

Noen på gruppa holdt workshop for barn i leiren faktisk. Vi andre (som ikke var forberedt) kjørte bare forbi på vei til et annet sted. Tror dette er ganske vanlig for de som drar til Metochi. Derfor hadde det vært kult om vi ga tilbake og det nå. Mitt rom hjemme på Flekkerøya står for eksempel tomt.

Fikk du noe inntrykk av hvordan lokalbefolkningen på Lesvos forholdt seg til Moria?

Ja, en smule. De vi snakket med var mer pissed på landet sitt enn noe annet. De snakket gjerne om korrupsjon både i staten men også i hjelpeorganisasjoner. Ellers var det mye uffing og akking, med en sympatisk tone. I en liten by på Lesvos kom vi i prat med en butikkansatt. Hun var egentlig musiker, men Hellas har blitt et land hvor det er så godt som umulig å leve som kunstner, fortalte hun. Men hun gjentok flere ganger «jeg har i hvertfall en jobb» og antok med det at det er noen som har det verre.

Ja, da er vi jo litt tilbake til det vi var inne på innledningsvis. Vi er priviligerte alle som én her oppe i steinrøysa og Daufødt er intet unntak.

Men uansett hvor vi er og hvor vi står: Fru Corona er allestedsnærværende nå – blir 1000 island fulgt opp av noen form for turné?

Word! Jeg kunne ønske at jeg kunne si at vi skal spille 1000 gigs men det er dessverre sykt uforutsigbart å booke turne når reglene (når de endres) endres over natta. Pønkegig er liksom heller ikke like fet for noen av partene når det er masse regler man må forholde seg til. Men det er jo dritgøy å spille, så vi krysser fingere på at det blir noen gigs i høst om publikum må sitte eller ei!

Sittende publikum, bordservering og punk? Ja, ser den. Men er det ikke noe med at hvis man klarer kunststykket å gire publikum i en slik setting, tenk hvordan det kan eksplodere post Corona!

Åh jo! Det blir helt sprøtt!!!

Haha! Noen som ser frem til det tenker jeg.

I dag kjører vi premiere på åpningslåta Feil, kan du avslutte med å fortelle litt om den?

JA! Feil handler om at det er sykt vanskelig å være helt enig og gjøre alt rett med det som er vedtatt som sant og riktig rundt deg. Den skrev jeg etter å ha tenkt litt over at setesdalskulturen ble satt på Unescos verdensarvliste. Fantastisk kultur som jeg har blitt eksponert for i oppveksten ved å ha en far fra Valle. Samtidig er jo grunnen til at kulturen i setesdal er såpass godt bevart er jo på grunn av skjerming, lite påvirkning utenfra og manglende infrastruktur blant fjellene. Dette var med på å legge grobunn for at nasjonal samling fikk sykt høy oppslutning i Setesdal på 40-tallet. Så på mange måter er det et forsøk på et oppgjør med en kultur jeg har opphøyd hele livet, uten å dysse ned den fæle delen av historien.

1000 island er ute på Fysisk Format fredag 18. september!