Det Kristiansand-baserte sjumanns-orkesteret Drongo er ute med ny musikk og i kveld spiller de sin første konsert på flere måneder. Den utsolgte konserten strømmes også på Brakkesyke 2020 – et av de mest markante digitale initiativene etter lock-down i mars. Vi tok en prat med sjefsideolog i bandet, Hans Uhre.

Hei Hans, grattis med ny singel! Du, jeg Googla Drongo og fikk opp «unintelligent person; Moron (australian slang)» + en haug av fuglereferanser. Fortell!

– Haha takk! Det er en jævlig fet fugl som heter drongo, eller det er mange typer drongo, men i hvertfall en av dem har et symbiotisk forhold til surikater, det vil si den sitter i trærne og varsler når det er fare på ferde. Men greia er at hvis en surikat har finni en fet mark som drongoen vil ete så gir den falsk alarm, så den kan stjele marken. Den må passe på så ikke den gjør det for ofte, for da skjønner de tegninga. Tvisten er at om de skjønner tegninga, så begynner den å etterligne surikatenes eget varselrop, så den kan fortsette å stjele maten deres, sier Hans.

Og fortsetter

– Vi trengte bandnavn og hadde en låt som het drongo, så da ble det det. Bandnavn er så jævlig vanskelig ass, alt suger til man kan knytte et fett band til det. Så jeg håper vi kan leve opp til hvor fet fuglen er. Og ekstra gøy om australierne tenker at vi heter idiot!

Haha, gøy! Dere har i alle fall en fet historie knyttet til bandnavnet, ikke alle som kan skilte med det.

Artikkelen fortsetter..

Singelcover «Hester» – av Frode Holgersen

Singelen som ble lansert torsdag 4. juni heter «Hester» (nok en referanse til dyr der altså) – kan du si noe om hvorfor dere plukka akkurat den som singel fra skiva som kommer i høst?

– Vanskelig spørsmål. Det føltes vel bare riktig? Noen av låtene våre har litt lange introer og sånt, mens denne er mer rett på. Også er den litt sånn gøy og dansbar, trenger at folk danser litt mer.

Ser den. Jeg er en sånn som danser på innsiden – skulle ikke forundre meg om det henger sammen med alle latinamerikanerne som lo så de grein da jeg en gang forsøkte meg på merengue.. Men sånn apropos dansbar musikk: Jeg har notert meg at det de siste årene har dukket opp en del «analoge danseorkestere», altså at danse-beatsa i større grad blir fremført av band som faktisk spiller på akustiske instrumenter. Er rocken den nye diskoen?

– Jeg tror egentlig bare folk gir mer faen, og selv om Talking Heads gjorde det på 70-80 tallet, så skjedde det noe når band som The Rapture, !!!, og LCD Soundsystem slo ned rundt årtusenskiftet. Så kom Daft Punk gjorde disco til listepop igjen med Get Lucky. Rock har alltid handlet om rytmer uansett. Hva hadde Smells Like Teen Spirit vært uten at den var så jævla digg å hoppe til?

Og så tror jeg det er et slags ingeniør-aspekt ved det, jeg er hvertfall veldig glad i å finne ut hvordan ting funger, og hvilken bedre måte enn å dekonstruere noe og bygge det opp selv.

Godt poeng. Og det virker jo så klart morsommere for dere på scenen at folk danser i stedet for å stå rett opp og ned og Hit for Hit-nikke.

– Absolutt! Det er ganske spesielt når man har gjort en konsert helt uten at noen danser, og etterpå kommer en av de som sto der gravalvorlige med henda i kryss og skulderveske fra Øya 2006 og sier at det er den feteste konserten de har sett.

Hehe, norsk innadvendthet på sitt beste det! Og egentlig stikk motsatt av hva jeg opplever fra noen av dere på Konsen (Musikkonservatoriet. red.anm) om dagen: Masse ny og spennende «oppesen-musikk» som strømmer ut fra Campus! Hva er det som egentlig skjer der oppe i K-bygget på Gimlemoen?

– Ja, det er kanskje masse ny og spennende musikk fra Konsen? Det skulle vel bare mangle, når man samler 100+ jævlig bra musikere på ett sted. Det kan være bare meg, men jeg føler at folka der er mer opptatt av musikken enn å spille vanskeligst mulig nå enn før. Det er et veldig åpent og bejaende miljø hvor folk heier på hverandre og blir med på alt, enten det er metall, listepop, eller fri-impro.

– Det lover jævlig godt for hva vi har i vente de neste årene!

Artikkelen fortsetter..

Drono live fra Punkt. Foto: Petter Sandell

Hvordan blir det å spille konsert igjen i dag? Blir det dans på lokalet?

– Gjett om det blir! Med enmeters-regelen blir det jo ekstra god plass til bevegelse! Vi har fått med oss Kristoffer Tokle på perk for ekstra dansbarhet, så det kan ikke slå feil. Vi gleder oss utrolig mye, vi har jo knapt spilt sammen siden mars, så det var mye bra energi som ville ut når vi begynte å øve igjen nå.

Digg å høre! Da får vi altså åtte mann på scenen – det kan umulig gå galt! Takk for praten Hans. har du noe du vil legge til på slutten her?

– Sjekk ut den nye singelen vår: https://orcd.co/hester

Artikkelen fortsetter..

Drono fra Vaktbua. foto: Jonas Jortveit

– Også vil jeg bare si at det har vært litt merkelig å promotere seg selv og bandet sitt nå i det siste hvor det har vært et sånt enestående engasjement rundt rasisme på sosiale medier. Jeg håper alle setter seg inn i saken og virkelig bruker anledningen til å lære noe, heller enn å late som rasisme ikke fins eller bli sint på de som brenner ned bygninger. Institusjonell rasisme er godt innarbeidet i så godt som alle vestlige land, og selv om Norge nok ikke er de verste så finnes det nok av historier om minoritetsungdom som blir stoppet og mistenkeliggjort hvor som helst når som helst, helt uten grunn, og folk som går glipp av jobber og karrieremuligheter kun på grunn av navnet sitt. Hvis du blir provosert av at noen sier Black Lives Matter, så er det nå du skal begynne å lese. Ikke havn på feil side av historien.

Hør hør! Nå ble jeg jævlig glad og ikke minst optimistisk på vegne av dere som skal dra musikk-lasset i årene fremover. Tror aldri jeg har opplevd en mindre navlebeskuende, aktuell musiker. Det er håp det!

Takk igjen Hans

❤️❤️❤️

Drongo spiller på Vaktbua torsdag 11.06 kl 21:00. Billetter i salg hos Tikkio.no