Den siste helga i juni arrangeres MandalJazz syvende året på rad, men det så lenge ut til at årets utgave ville bli kansellert på grunn av YouKnowWhat. Forleden dag dukket det imidlertid opp et Hedvig Mollestad-arrangement i Mandal på Face, og vi bare WHAT?! Jeg måtte til bunns i dette og Messenger-kontaktet umiddelbart Eirik Kristensen, festivalsjef og überentusiast. Og Eirik bare – Joda, det blir festival i år!

Av Jan Kenneth Transeth | Foto: Jens Westbye | Portrett av Eirik: Chris Raymond Aanvik

Hei Eirik festivalsjef! MandalJazz gønner på med en slags Covid-19 utgave. Hva skjedde? Ble dere, som andre, litt inspirert av Norges eldste jazzfestival i Molde?

– Vi visste ikke at Molde skulle arrangere da vi bestemte oss, hehe..

Hehe..

– Men det hjelper jo at andre også gjør det.

Ja, det kjennes kanskje litt tryggere at dere ikke er alene om dette?

– Ja, hadde vært litt skummelt om vi var de eneste.

Ser den. Og jeg må si jeg er litt imponert altså. Her står vi midt i en pandemi og dere bare – Ja, da kjører vi på med Hedvig Mollestad, Mall Girl og Maria Kannegaard – noe av det ypperste som er å oppdrive om dagen. Dritfett!

Snart utsolgt eller?

– Tusen takk!! Solgte 20 festivalpass på to timer i går og nå har vi åtte igjen. Så vi blir nok snart utsolgt for festivalpass og lørdagspass. De er det ti igjen av.

Haha, latterlig bra. Jeg hører forøvrig rykter om at Mandal Hotel er utsolgt for rom i festivalperioden. Tror du det delvis er MandalJazz’ skyld?

– Hehe nei, det er pga et bryllup lørdagen visstnok. Men vi booker jo ut Kjøbmandsgården og det som gjenstår av rom på begge hoteller til artistene våre da, så delvis oss også.

Opplever dere at kommunen og næringslivet er i ryggen på dere?

– Absolutt. Vi sendte ut en mail til alle sponsorer om at vi ikke kom til å be i sponsing i år fordi det er litt ugreit når bedriftene samtidig sliter. Men at dersom noen av dem har hatt en bra vår, så kunne de sponse oss hvis de ville. Og mange har valgt å støtte oss til tross for at de absoluttikke hadde trengt det.

Sabla bra. Og slik skal det være. Det finnes dessverre altfor mange eksempler på offentlige og private institusjoner som ikke ser verdien av slike initiativ som festivalen deres. Det dere gjør nå og har bygget opp de siste 7-8 årene, mener jeg er noe av det viktigste som har skjedd i Mandal i min levetid.

– Det var veldig hyggelig sagt!

Men du, i år blir det altså festival på syvende året og jeg kjenner meg ikke helt ferdig med skrytet ennå. Altså; Ola Kvernberg Trio, Mathias Eick Quintet, Polkabjørn og Kleine Heine, Elephant9, Sun Ra Arkestra, Rohey, Pom Poko, Jimi Tenor and the list goes on. I Mandal. Hvordan er det mulig?

– Takker og bukker 🙂 Det er mulig fordi det er så utrolig mange bra band å spørre. Norge spesielt har veldig mange band som er bra rett og slett! Og hvis jeg tør skryte litt, så håper jeg jo at de fleste artistene opplever oss som profesjonelle og at vi tilbyr et bra opplegg. Vi har fra starten vært opptatt av at man byr på en en veldig bra backline, akustikk og god logistikk. Så det har vi i hvertfall opplevd at artistene har vært fornøyde med. Jeg tror de ofte trenger å vite at de kommer til et sted som yter rettferdighet til det de står på scenen og leverer, at lyden er bra, lokalene er bra, og alt rundt funker liksom.. Og det er også det som er litt morsomt å få til også, at det går knirkefritt og blir et lite maskineri uten at det hvert år er en masse barnesykdommer, ting som ikke er på stell, underbemanning, mangel på utstyr og alt for lite penger til å spandere den ene taxien til Kjevik når det brenner litt på dass (som vi har gjort flere ganger).. Må ha litt marginer for å kunne gjennomføre uten at det blir mye friksjon.

Mhm?

– Ja, og dette er det de frivillige som har æren for. Det er snodig hvor seriøst og proft de har tatt utfordringen med tanke på at det egentlig bare er helt frivillig og man kan jo liksom bare stikke av når man vil, og gå på stranda i stedet, hvis man skal sette det på spissen. Men nettopp det at folk får ansvar og skjønner at det avhenger av dem, gjør at folk løfter seg tre hakk og tar jobben skikkelig seriøst.

Der tror jeg du er inne på noe. Jeg er jo selv arrangør og vet hvor stor betydning det har å ta godt vare på både artister og frivillige. Ja, og publikum selvsagt.

– Ja, jeg så det. Ravnedalen Live?

Ja, blant annet Ravnedalen Live og konsertsommeren i Ravnedalen ellers. Men det viktigste og morsomste vi gjør er nok alt det som skjer ellers i året på Vaktbua, Kick, Caledonien og andre scener vi benytter oss av som helårsarrangør.

– Såpass ja. Hele KulturKristiansand jo 🙂

Det er nok å ta litt hardt i, men vi blir i alle fall ikke arbeidsledige med det første selv om jeg faktisk er delvis permittert nå. Men du, apropos publikum, hvor kommer de fra? Har dere mange tilreisende?

– Flere og flere tilreisende, men flest lokale. Vi har bevisst lagt festivalen utenfor fellesferien for at det i hovedsak skal være et tilbud for de som bor der, og fordi mange arrangementer i fellesferien ofte er vanskelige å arrangere uten at de blir litt sånn folkefester. Det blir plutselig så sykt mange folk i Mandal da, og vanskeligere å være like tydelig og synlig. De som reiser til Mandaljazz kommer på grunn av nettopp festivalen.

Høres ut som et klokt trekk. Og når programmet er såpass sterkt, burde MandalJazz være mekka for musikkfreaks over hele Norge. Det virker forøvrig som om lokalbefolkningen har trykket festivalen til sitt bryst – det er med på å legge et solid grunnlag for noe som forhåpentligvis kan bli mange og gode festivaler i årene fremover.

– Ja, det har de! Og det virker som det er liv laga for mange år framover.

Til slutt, hvilken artist ser du mest frem til å oppleve på MandalJazz 2020, the Covid-19 edition? (får du i det hele tatt med deg NOE av det som skjer på scenene?! 😂 )

– Jeg får som regel med meg ALT 🙂 Jeg er ikke en sånn festivalsjef som ikke får sett noen ting og bare jobber, da hadde jeg aldri giddet å arrangere. Når konsertene begynner på kvelden tar jeg en øl og ser alt (selvfølgelig med et blikk på at alt går greit), men når man gjør det frivillig og elsker jazz så er det klart man vil se alle konsertene. Jeg gleder meg nok mest til å se Andreas Røysum Ensemble, fordi det er et nytt ensemble som jeg ikke har sett live enda, og som er rimelig modig opplegg (mange folk)!

Kloke ord der altså. Festivalsjefer over det ganske land; Se til Eirik og Mandal og lær hvordan dere skal høste fruktene av eget arbeid! 🙂 (den siste der er kanskje mest ment til meg selv, hehe..)

– 😁 hehe, får du ikke sett ting selv altså?

Er sjelden jeg får med meg noe særlig. Sånn er det å være kontrollfreak, hehe.. Får komme å ta et kurs hos deg i sommer! Ja, det er jo forresten sant, jeg har meldt meg som frivillig til årets MJ!

– Ja jeg hørte du var meldt deg som frivillig 🙂 Veldig gøy, overraskende og hyggelig! Hva vil du gjøre?

Gleder meg stort! Har bedt om å få jobbe som artist-kontakt fredagen slik at jeg kan få med meg alt som skjer på lørdagen. Håper det blir ordnings, Hedvig er virkelig én av mine favoritter og jeg er veldig nysgjerrig på hva Mall Girl leverer fra scenen!

– Det høres bra ut! Jeg er også det. det er alltid gøy med «nye»… Hedvig’s Ekidna så jeg på Nasjonal Jazzscene og det var veldig bra!Det er virkelig noe å se frem til!

Nå er det overhengende fare for at kjæresten min Mira kommer til å få vite om mitt frivillige virke i Mandal når hun leser dette, men jeg får i beste fall ta med et barn eller to og oppdra dem til å bli fremtidige publikummere 😬 😁

– Gjør det!! De er veldig velkomne 🙂

That’s the spirit! De kan sikkert jobbe litt de også, de er i grunn vant til å bidra på festival 🙂 Men du, snakker om barn: Jeg må gå å plukke opp sneipen som nettopp ringte. Takk for «praten». Så ses vi i juni!

– Takk for praten gleder meg til å lese 🙂

Kan du forresten sende meg et dugelig bilde av deg selv? Husk navn på fotografen og om det er i orden at vi publiserer det. Og så ønsker jeg meg 4-5-6 bilder fra tidligere års festivaler som kan følge saken.

– Jepp. Sender 5-6 bilder + portrett

Super! Send til jan@dirtyoldtown.no 👏 👏

– ok

Seen 12:47 PM

Chat Conversation End

Type a message…