Trykksverte for sjela – ute nå!

Oh-K-Town Fanzine #3 treffer Kristiansands gater i disse dager! En analog lefse signert Dirty Old Towns mest skjeggete type og en brokete kolleksjon fornemme kulturskaller. Redaktør Jan Kenneth liker å kjenne på tenner i papiret, rygge baken djupt ned i en godt innarbeidet stressless og la seg svelge av det trykkede språk, der sandheds ord er mægtigt, ubønhørligt.

Av Ingunn B. Engen / Foto: Tor Erik Schrøder

Det skulle da bare mangle at selskapets svorne datarytter gjør intervjuet, om så bare for balanse i regnskapet.

Ok – fortell om utgaven, Jan. Er du fornøyd?

– Jepp, alltid fornøyd med å få ferdig en ny utgave. Dette er work in progress, i stadig utvikling. Oh K-Town er kanskje en fanzine nå, men den kan også bli noe helt annet på lengre sikt.

Hva er bakgrunnen for å starte med et prosjekt som dette?

– Det er ganske sammensatt, men i utgangspunktet startet det med at en gruppe skriveføre kulturfolk savnet redaksjonelt kulturstoff i regionen. NRK Sørlandet jobber jo mest for å få nasjonal oppmerksomhet på de sakene de lager, Fædrelandsvennen er nede i én 50% kulturjournalist og Kristiansand Avis er lagt ned.

– Etter mye frem og tilbake, viste det seg at de fleste av oss egentlig ikke hadde tid til å drifte et oppegående kulturtidsskrift, så i slutten av 2018 begynte vi å sende ut noen spørsmål til artister som var på vei til Kristiansand. Det viste seg at det kom inn en del gode svar som vi publiserte på dirtyoldtown.no og dessuten var det flere av folka i den opprinnelige gruppa som heiv seg med etter hvert.

– På tidlig 90-tallet lagde jeg, og ga ut ei fanzine som het A 1000 Years of Lost Pride & Dignity og jeg vet jo derigjennom hvordan man lager en fanzine. Så når vi satt på en del saker som var relativt tidløse, bestemte vi oss for at det var på tide å smekke sammen den første utgaven. Den kom ut i starten av oktober og #2 kom siden rett før jul. #3 kom nå i starten av februar.

Digital is the new black, sies det, men du sverger til papir. Fortell!

– Jeg elsker digitale flater! Jeg, som de fleste andre nordmenn, klarer meg nok ikke uten i 2020. Forleden dag hørte jeg at den jevne norske Facebook-brukeren scroller 90 meter per dag i snitt. Og det kan fort bli veldig mye informasjon på kort tid. Og i tillegg har man alle de andre flatene å forholde seg til.

Av og til kan det være fint å legge bort telefonen og lese en papiravis, ei bok eller ei fanzine.

– Forleden hørte jeg forresten av fanzine-kulturen brer om seg, spesielt i Tyskland. Så dette fenomenet kommer vi nok til å se mer av fremover. Dessuten nevner jo Kristopher Schau i denne utgaven at han også jobber med en ny fanzine!

– Først og fremst et snev av idioti, dernest en dæsj vilje og kanskje aller mest at man syntes det er morsomt. Det er helt åpenbart at dette ikke hadde gått særlig bra uten hjelp og bidrag fra Lobotom (illustrasjoner og forsider), Jan Frantzen (tidl kulturjournalist i Fvn), Mira Svartnes Thorsen, Roy Søbstad og Ronny Haugeland (tegneserier), Tiril Valeur (illustrasjoner), barna våre Lea og Gunnar, Mai Linn Tronstad, Pål Inge Brandsdal, MJAS og en bråte andre bidragsytere.

– Dessuten er det verdt å nevne at til tross for at en fanzine har et relativt smalt nedslagsfelt, syntes jeg det er kult at kunstnere og artister tar seg tid til å svare på spørsmål og dermed bidrar til godt lesestoff.

Og fremtiden – hva skal Oh-K-Town bli?

– Oh K-Town kan bli og blir forhåpentligvis noe helt annet enn hva blekka er nå. Jeg tipper den ser helt annerledes ut om et års tid. I mellomtiden har vi 5-6 utgaver som skal på gata.

Hva er din favorittdel av denne utgaven?

– Først og fremst helheten, men jeg liker godt Pål Hetlands intervju med Kristopher Schau. Vi sendte Pål til Oslo med toget og Trond Moi spanderte champagnelunsj på Pål og Kristopher på Bølgen & Moi – mye godvilje i omegnen får’n si! Undertegnede gjorde også en morsom «Messenger-bonanza» med Last Man Standing på kultur i Fvn, Torgeir Eikeland. Den tror jeg det er verdt å lese, spesielt om man er over gjennomsnittet interessert i medier 2020.

– Men for å komme tilbake til helheten, så er det utrolig mange elementer som skal klaffe for å lage en dugelig fanzine som både er interessant lesing og som ser bra ut; Illustrasjoner, tegneserier, bilder, lay-out og ikke minst tekst. Alle elementære deler for å få helheten til å gå opp.

Det er åpne dører i Oh-K-Town. Hvordan går man frem for å bli bidragsyter?

– Send en e-post til jan@dirtyoldtown.no og fortell litt om hva du ønsker å bidra med og hvilke skills du sitter på.

Til slutt for de som vil lese – hvor finner de magasinet?

– Stort sett der hvor man kan få seg et glass godt, kaldt øl, et glass vin, en god kaffe eller et godt måltid. Både &, Håndverkeren, Til Stede, Bønder i Byen, La Famiglia, Vaktbua, Aladdin, Teateret, Telfords, Universitetet, på Biblioteket selvsagt. Og litt random steder jeg går forbi når det ligger noen blekker i sekken.

– Det som er ekstra gøy nå, er at det begynner å komme henvendelser fra flere steder i landet. Utflytta KRS’ere ønsker å abonnere, Platebutikken Tiger i Oslo vil gjerne ha en stækk av hver utgave og et par platebutikker i Trondheim har vist interesse. Det kan med andre ord se ut som om horisonten utvider seg gradvis for hver utgave – det er jo stas.

Ønsker du å annonsere i Oh-K-Town? Vi har satt av noen svært få, svært eksklusive annonsesider i Fanzinen. Legg igjen en henvendelse i dette skjemaet, så finner vi plass til deg i en av de kommende utgavene.