•  15. januar 2020

Av Evil Bøksle Foto: Didrik Eliassen

Honningbarna er hyperaktuelle med musikken til Jonas – norgeshistoriens første dramatisering av Jens Bjørneboes roman fra 1955. Selveste Evil Bøksle har tatt en prat med gutta i forbindelse med premieren fredag 31. januar.

– Et punkband i komfortsona må vel være noe av det kjipeste som finnes, sier Honningbarnas frontfigur Edvard Valberg, og høster anerkjennende nikk fra sine bandkolleger.

Øyenbryn ble heist da påtroppende teatersjef i Kilden, Valborg Frøysnes, offentliggjorde hvem som skulle være involvert i hennes aller første oppsetning på silokaia. Norgeshistoriens første dramatisering av Jens Bjørneboes Jonas har premiere 31. januar, og sentral i forestillingen er et av landets mest markante rockeband de siste ti årene, Honningbarna.

I hele 2019 har bandets medlemmer, ved siden av turnévirksomhet og slipp av ny musikk, jobbet med det som skal utspille seg i Kilden hele februar og halve mars. De ble koblet på tidlig i den kreative prosessen, og har på lik linje med skuespillere og de andre som står bak dramatiseringen blitt invitert til å mene noe, til og med i utarbeidelsen av manus. Teatersjef Valborg Frøysnes har vært tydelig på at det ikke er Honningbarnas geografiske opphav eller deres status etter ti år i rampelyset som er grunnen til at hun ønsket dem inn i Jonas, men bandets uttrykk og engasjement.

 

– Vi har blitt gitt mye ansvar, og selv om en del av dette er helt nytt for oss har det føltes jævlig fett å bli tatt sånn på alvor, sier Valberg og fortsetter:

– Man lærer en del om seg selv og om sine bandkolleger ved å jobbe sånn. Selv om vi tror vi kjenner hverandre sykt godt, gjennom å til og med ha bodd sammen i store deler av vårt voksne liv, så er det en del nytt som har kommet opp her. Det er fett.

Og kommer publikum til å oppleve et Honningbarna som har endret seg etter å ha vært med på noe helt nytt?

– Vi er i en spennende periode for bandet. Med to nye bandmedlemmer er det naturlig at noe vil endre seg, og vi har vært bevisste på å benytte den muligheten. At vi gjennom å være med på Jonas kanskje kommer til å tøye noen grenser i forhold til hva vi tidligere har gjort, kan jo tenkes å bli tatt med i bandets kommende kapitler. Men det er selvsagt litt vanskelig å svare sikkert på hva og hvordan, mener trommeslager Nils Jørgen Nilsen. 

Bandets medlemmer flyttet til Kristiansand i slutten av november, og har siden den tid stort sett brukt sin tid på leseprøver og på øvingsrommet i Kilden. Ny musikk skal lages, gammel musikk skal vurderes for omarrangering, og i skrivende stund er det vanskelig for guttene å forklare hvordan alt blir til slutt. De er midt i prosessen. En prosess de aldri før har vært i. Og det er spesielt ett faktum som får øynene til Nils Jørgen Nilsen til å lyse:

– Det trigger meg veldig at det er et element av gambling i dette for oss. Det KAN fremdeles gå helt galt, og jeg elsker akkurat det, sier trommeslager Nils Jørgen Nilsen.

Og da er vi tilbake til det med komfortsona:

– Vi tenker selv at Honningbarna ikke bør være en statisk greie, men noe som er i konstant utvikling. Ingen kan utvikle seg uten å søke nye utfordringer, sånn sett kan man nok si at at den idéelle tilværelsen for et band som oss er å hele tiden være litt utenfor komfort-sona, avslutter Valberg.